Založ si blog

Dietetika TCM sa nerovná diete západného typu

 Západná forma dietetiky sa väčšinou zaoberá, ako a koľko chcem schudnúť. Problémom je, či si potom váhu uchováme a či konečným výsledkom nebude zdravotný problém. Čo nie je vôbec nereálne. Alebo pri závažných chorobách určuje, čo treba práve konzumovať a pri tom neberie množstvo veci do úvahy, ktoré môžu buď poškodiť alebo zlepšiť zdravotný stav.

Naproti tomu, TČM sa pozerá na potraviny, ako v organizme pôsobia. Ak sme zahlienení doporučuje potraviny, ktoré odhlieňuju, premieňajú hlien aby sa ľahšie dostali von z organizmu. Ak trpíme zápchami doporučuje potraviny, ktoré rodia tekutiny a črevo prevlhčili a zápcha sa stala minulosťou. O tomto si povieme inokedy.

V čínskom systéme, vyvážená strava je tá, ktorá zahŕňa všetky chute 5 – pikantné, kyslé, horké, sladké a slané.  Napríklad bylina Wu Wei Zi je cenená, pretože obsahuje všetkých 5 chuti, mi ju poznáme ako schizandra. Potraviny a byliny, ktoré majú zvláštnu chuť, majú sklon mať určité vlastnosti. Ale pomer týchto chutí sa bude líšiť v závislosti na individuálnych potrebách človeka a ročných období.
.
Napríklad, horké byliny a potraviny majú tendenciu organizmus vysušovať a ochladzovať.  Sú vhodné pre liečenie, ak má organizmus prebytok vlhka – horka, ale kontraindikované pre ľudí, ktorí sú príliš studený a / alebo príliš suchý.  Aj antibiotika majú svoje vlastnosti – ochladzuju  Na druhej strane, bylinky a potraviny obsahujúce slanú chuť majú tendenciu zahrievať a zvlhčovať.  To je skvelé pre liečbu ľudí, ktorí trpia pred chladom a suchom, ale mali by byť používané opatrne u ľudí, ktorí sú horúci a vlhkí.

Keďže sme si ako prve spomenuli vlhkosť pozrime sa na to trošku bližšie čo sa stane:

Ak dlhodobo a v prevažnej miere konzumujeme viac potraviny, ktoré sú od prírody vlhké, tráviaci systém sa spomali,  táto vlhkosť môže spomaliť premenu energie a krvi.

Niektoré symptómy vlhkosti v tele sú:
• únava, ťažké telo, apatia
• nadváha
• cysty, nádory
• kvasinkové infekcie
• nadúvanie a plynatosť
• nejasné myslenie
• chronické infekčné postihnutie dutín

•Zapáchajúca stolica
• hrubá vrstva povlaku na jazyku

V TČM neexistuje jednotný liečebný proces. Malý príklad:

Predstavte si domácnosť, kde sú dve deti. Jedno dieťa ochorie, bolí ho hrdielko a spustí sa mu soplík. Skúšate mu to zastaviť vedomosťami, ktoré máte alebo si prečítate. Druhé dieťa odoláva tri dni, kým ten istý problém nedostane. K lekárovi prídete naraz s oboma deťmi. Západná medicína dá obom deťom tie isté lieky, pretože symptomy sú jednake. Ak prídete k praktikovi TČM tak každé dieťa dostane niečo ine. Prečo?

Všetko je prispôsobené individuálnym potrebám, a ako je známe, individuálne potreby sa značne líšia.

Samoliečiteľstvo je vždy nebezpečné pokiaľ nevieme, čo konkrétne od byliny chceme. Ak potrebujete pomôcť, tak sa vždy obráťte na odborníka z pohľadu fytoterapie, či tradičnej čínskej medicíny.  Viac o bylinách, ako ich správne použivať a o ich účinkoch sa môžete dozvedieť pri  študovaní fytoterapie.

 

Autor je lektor a publicista

Použitá literatúra

FOTO

Zbierame liečivé rastliny september

31.08.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. koreň alchemilka žltozelená kontryhel obecný Alchemilla vulgaris L. archangelika lekárska andělika lékařská Archangelica officinalis Hoffm. bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. betonika lekárska bukvice [...]

Zbierame liečivé rastliny v auguste

30.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa L koreň bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides L divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum Bertol. ihlica [...]

Zbierame liečivé rastliny júl

01.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa koreň divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum kvet bôlhoj lekársky úročník bolhoj Anthyllis vulneraria brusnica obyčajná brusinka (brusnice brusinka) Vaccinium [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

lacofilo

"Samoliečenia či obnovenie mechanizmu sebaregulácie môže človek začať v deväťdesiatich, päťdesiatich alebo desiatich rokoch, nie je v tom rozdiel. Dôležitejšie je, že sa človek dokáže, ak chce, skutočne sám zo svojich problémov vyhrabať. Je to len otázka času - koľko času tomu chce on sám aktívne dať, "(Anonymus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 143696x
Priemerná čítanosť článkov: 5322x

Autor blogu