Založ si blog

Ako na vysoký krvný tlak – TCM

Vysoký krvný tlak postihuje už pomaly celú populáciu.  Zlé stravovacie návyky zásadným spôsobom prispievajú k jej rozvoju.  Stravovať sa rozumne môže zlepšiť krvný tlak, ale tak isto pomáha schudnúť, podporuje zdravie a znižuje riziko mnohých chorôb.  Ak chcete zlepšiť svoje zdravie, je veru ťažké skončiť s obľúbenými potravinami a nabehnúť na zdravé stravovanie. Veru gazdinky doma, ktoré chcú začať variť zdravo, vedia o čom hovorím. Ale musím podotknúť, že to ide ľahko, keď sa vie ako na to. O tom niekedy popíšem.

Jednou z možnosti je aj pridanie bežných potravinových produktov do bežnej stravy, aby kombinácia jedlá mohla pomôcť k regulácii krvného tlaku.

Okrem konzumovania potravín, ktoré sú bohaté na živiny, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak, je výhodné, aby sa zvážil výber jedla a varenie podľa piatich elementov. Každé ročné obdobie totiž vyžaduje trochu inak spracované potraviny.

Varenie podľa piatich elementov pomôže zlepšiť celkový regulačný tok funkcií každého orgánu, v tomto prípade minimalizovať kolísanie krvného tlaku, zmäkčiť cievy, a tým znížiť riziko vzniku komplikácií. Niektoré diétne pokyny pre hypertenziu a zdravé recepty sú uvedené nižšie.

Prejavy hypertenzie: občas závraty, bolesti hlavy, podráždenosť, hučanie v ušiach, horká chuť v ústach, sucho v ústach, poruchy spánku, červenanie sa, krvou podliate oči, zápcha a nažltlý moč. Jazyk je pokrytý žltým povlakom.

Pre záujemcov ako sa na to pozerá TCM

TCM diétne odporúčanie: upokojiť hyperaktívnu pečeň, stiahnuť jang a uhasiť vietor.

Tento typ hypertenzie by mal jesť viac potravín, ktoré pomáhajú vyživiť jin a vyčistiť teplo, ovocie a zeleninu najmä zeler, paradajky, banány, vodný melón aj koreň lotosu sú prospešné. Iné, ako sú napríklad, čierne huby, fazuľa, tvaroh, kvet chrysantémy (nejedná sa o bežné druhy chryzantém! ), ryby, medúzy aj zelený čaj majú tiež účinky, ktoré v správnej kombinácii znižujú krvný tlak.

A teraz k sľúbeným receptom:

Orestovaný zeler s fazuľkou

Potrebujeme
150 g čerstvý čínsky zeler
50 g fazuľky (aj v konzerve)
3 plátky zázvoru
2-3 strúčiky nasekaného cesnaku

Spôsob prípravy
Umyte a nakrájajte zeler a fazuľku na prúžky. Pridajte rastlinný olej na panvicu a zahrejte. Všetky ingredencie opekáme, keď je to tak na 90% opečené posolíme, pridáme sezamový olej podľa chuti a podávame.

Účinky
Zložky sťahujú teplo a upokojuje pečeň.
Tento recept je vhodný pre vysoký krvný tlak alebo vysoké krvné lipidy.

Kaša z cassiového semena

Potrebujeme
9 g cassiové semená
5 g biela chryzantéma semená (nejedná sa o bežné druhy chryzantém!)
50 g ryža
niečo na osladenie: med, javorový sirup…

Spôsob prípravy

Na suchej panvici zľahka opražíme cassiové semená. Do hrnca pridáme 1,5 dcl vody a varíme semena cassie a chryzantémy 20 minút. Tekutinu zlejeme a pridáme do bylinného vývaru ryžu variť. Necháme ju rozvariť na kašu, Keď je kaša hustá, vypnite zdroj tepla a pridajte sladké podľa chuti.
Podávame teplé ráno. Iste vyvstala otázka prečo z rovna ráno. Sladkú stravu podávame ráno preto aby sme posilnili aj slezinu.

Aby to nebolo len také fádne, môžete pridať banán, orechy, čučoriedky, maliny. Vidíte? Každý deň to môžete mať s inou chuťou.

Účinky

Semená cassie a chryzantémy pomôžu upokojiť pečeň a znížiť krvný tlak. Ryža a sladké vyživuje organizmus s cieľom znížiť kolísanie krvného tlaku. Kaša udržuje krvný tlak stabilný a zmierňuje symptómy súvisiace s hypertenziou.

Samoliečiteľstvo je vždy nebezpečné pokiaľ nevieme, čo konkrétne od byliny chceme. Ak potrebujete pomôcť, tak sa vždy obráťte na odborníka z pohľadu fytoterapie, či tradičnej čínskej medicíny.  Viac o bylinách, ako ich správne použivať a o ich účinkoch sa môžete dozvedieť pri  študovaní fytoterapie.

 

Autor je lektor a publicista

Použitá literatúra

Foto

Zbierame liečivé rastliny september

31.08.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. koreň alchemilka žltozelená kontryhel obecný Alchemilla vulgaris L. archangelika lekárska andělika lékařská Archangelica officinalis Hoffm. bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. betonika lekárska bukvice [...]

Zbierame liečivé rastliny v auguste

30.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa L koreň bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides L divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum Bertol. ihlica [...]

Zbierame liečivé rastliny júl

01.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa koreň divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum kvet bôlhoj lekársky úročník bolhoj Anthyllis vulneraria brusnica obyčajná brusinka (brusnice brusinka) Vaccinium [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

lacofilo

"Samoliečenia či obnovenie mechanizmu sebaregulácie môže človek začať v deväťdesiatich, päťdesiatich alebo desiatich rokoch, nie je v tom rozdiel. Dôležitejšie je, že sa človek dokáže, ak chce, skutočne sám zo svojich problémov vyhrabať. Je to len otázka času - koľko času tomu chce on sám aktívne dať, "(Anonymus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 143257x
Priemerná čítanosť článkov: 5306x

Autor blogu