Založ si blog

Podbeľ lekársky z pohľadu TČM a Európy

Podbeľ liečivý / Kuan Dong Hua Tussilago farfara

Podbeľ liečivý (Tussilago farfara) je liečivá rastlina z čeľade astrovitých, je vytrvalá s dlhým plazivým podzemkom. Listy začínajú rásť až po odkvitnutí. Vyskytuje sa v celej Európe a v Ázii. U nás rastie prevažne na vlhkých miestach, na poliach, pri vode, na lúkach, na brehoch potokov a v priekopách.

 

Využitie
Podbeľ lekársky má dezinfekčné a protizápalové účinky. Používa sa pri zápaloch horných ciest dýchacích k lepšiemu odkašliavaniu a na potlačenie zápalov. Užíva sa v náleve, samotný alebo v čajových zmesiach. Čerstvé lístky z odvaru sa prikladajú na spáleniny, opuchnuté a boľavé kĺby a na zle hojace sa vredy. Má mierny močopudný a antiastmaický účinok. Ľudové liečiteľstvo odporúča obklady z jeho výluhu na zápaly žíl a ťažko sa hojace rany.

Moderné farmakologické účinky podbeľa

1. Odvar a etanolový extrakt ma antitusický účinok
2. Extrakt s  kyselinou octovou a etanolom má expektoračný účinok
3. Éterový extrakt v malom množstve má mierny bronchodilatačný účinok
4. Alkoholový a éterový extrakt má respiračné stimulačný účinok
5. Éterový extrakt a odvar môže zvyšovať krvný tlak
6. Éterový extrakt má protikŕčové účinky;

Podbeľ sa neodporúča dlhodobo užívať vzhľadom na obsah pyrolizidinových alkaloidov. Samostatne podávaný tiež nie je vhodný pre deti a tehotné a dojčiace ženy.

Hlavné chemické zloženie v kvetoch zahŕňajú steroly, ako je faradiol, rutín, hyperin, triterpenoidních saponíny, triesloviny, vosky, éterický olej a taraxanthin.

Príprava čaju

Jedna čajová lyžička kvetov a rezaných lístkov sa dá do štvrť litra vody. Necháme prejsť varom a štvrť hodiny lúhujeme. Potom scedíme. Pijeme pomaly, 1-2 hrnčeky denne. Čaj neužívať dlhodobo.

Príprava obkladov

Čerstvé lístky očistíme a roztlačíme na kašu. Kašu pokladáme na poškodené miesto (na popáleniny, zle sa hojace rany, opuchnuté kĺby.) A obviažeme obväzom.

Inhalácia

Do vriacej vody dáme jednu vrchovatú polievkovú lyžicu úborov a lístkov. Vdychujeme pod plachtou, opakujeme niekoľkokrát denne. Pozor ak ste alergik.

Pozrime sa v krátkosti ako sa na túto bylinku pozerá tradičná čínska medicína.

Kuan Dong Hua (Tussilago farfara)

Vlastnosti

Štipľavá, horkastá, mierne sladká, teplá vstupuje do  pľúc. Hlavný účinok: Zvlhčiť pľúca premeniť hlien a zastaviť kašeľ.

Jej použitie je skoro rovnaké ako na západe, avšak čínska medicína využíva iba kvetinu, zatiaľ čo v západnej tradícii sa používa kvet, stonka a list. Používa sa na zvlhčenie pľúc, pomáha ísť qi dole, transformuje hlien, a zastavuje kašeľ.
Je považovaná za vhodnú alternatívu pre každý typ kašľa alebo pískanie, či už je akútny alebo chronický.  Ďalším užitočným aspektom Kuan Dong Huaj je, že aj keď sa transformuje hlien, bylina nevysušuje. Tradičná čínska medicína neberie tento zlato žltý kvet v plnom kvete za liečivú časť.  Namiesto toho zbiera kvetné puky, ktoré je potrebné vykopať pred alebo po zimnom slnovrate.

TCM varuje a navádza na opatrnosť lebo Kuan Dong Hua obsahuje alkaloidy pyrrolizidinu, ktoré môžu poškodiť pečeň.  Alkaloidy pyrrolizidinu nie sú rozpustné vo vode, takže čaj je bezpečný spôsob,  ako ho používať. Ak ho používate ako tinktúru, mali by ste ho obmedziť na krátkodobé použitie. Všeobecne je jasne, že bylinové čaje neužívame dlhodobo, ale toľko koľko treba.

Najznamejšie oblasti pestovania Kuan Dong Hua (Tussilago farfara) sú Henan, Gansu a Shanxi provincie v Číne.

Samoliečiteľstvo je vždy nebezpečné pokiaľ nevieme, čo konkrétne od byliny chceme. Ak potrebujete pomôcť, tak sa vždy obráťte na odborníka z pohľadu fytoterapie, či tradičnej čínskej medicíny.  Viac o bylinách, ako ich správne použivať a o ich účinkoch sa môžete dozvedieť pri  študovaní fytoterapie.

Autor je lektor a publicista

Použitá literatúra

 

Foto: Andreas Trepte

Zbierame liečivé rastliny september

31.08.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. koreň alchemilka žltozelená kontryhel obecný Alchemilla vulgaris L. archangelika lekárska andělika lékařská Archangelica officinalis Hoffm. bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. betonika lekárska bukvice [...]

Zbierame liečivé rastliny v auguste

30.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa L koreň bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides L divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum Bertol. ihlica [...]

Zbierame liečivé rastliny júl

01.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa koreň divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum kvet bôlhoj lekársky úročník bolhoj Anthyllis vulneraria brusnica obyčajná brusinka (brusnice brusinka) Vaccinium [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

lacofilo

"Samoliečenia či obnovenie mechanizmu sebaregulácie môže človek začať v deväťdesiatich, päťdesiatich alebo desiatich rokoch, nie je v tom rozdiel. Dôležitejšie je, že sa človek dokáže, ak chce, skutočne sám zo svojich problémov vyhrabať. Je to len otázka času - koľko času tomu chce on sám aktívne dať, "(Anonymus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 143660x
Priemerná čítanosť článkov: 5321x

Autor blogu