Založ si blog

Ako sa na kašeľ pozerá TCM

V tradičnej čínskej medicíne (TCM), kašeľ naznačuje abnormálnu aktivitu energie (QI) vo vnútri pľúc. Pľúca nie sú zodpovedné iba za dýchanie, ale tiež ovládajú životnú energiu celého tela.

 

Vývoj kašľa môže mať vonkajší alebo vnútorný pôvod.

Vonkajší kašeľ je spôsobený útokom externého patogénneho zla na pľúcny systém. Najčastejšie sú útoky vetra a následne sa k nim pripojí chlad, teplo, sucho, vlhko… Vonkajší útok na pľúcny systém narúša rozptyl a zostupné pôsobenie energie pľúc (Qi) a energia pľúc abnormálne stúpa a spôsobuje akútne alebo chronické ochorenie. Vonkajší kašeľ je teda stavom sily, ktorý prichádza z vonka ako vonkajšie zlo. Toto je akútny stav. Ak nie je možné vonkajší atak odstrániť okamžite, môže dôjsť k ďalšiemu vývoju choroby alebo komplikáciám, ako je transformácia vetra z chladu na teplo, transformácia vetra z tepla na sucho alebo pľúcne teplo transformujúce normálne tekutiny do patogénneho hlienu. Z tohoto vzniká chronický stav.

Vnútorný kašeľ je spôsobený vnútorným poškodením narušuje funkcie orgánov zang-fu a spôsobujú poruchu rozptylu a abnormálne zvýšenie pľúcnej energie Qi. Vnútorné poškodenie môže byť dôsledkom rôznych príčin. Môže to byť spôsobené nadmernou stimuláciou vášňami (hnev…), takže Qi pečene stagnuje a mení sa na oheň. QI pečene a oheň sa potom pohybujú smerom hore pozdĺž meridiánov a útočia na pľúca. Príčinou môže byť nestriedma strava, nadmerné koreniny, tuky, alkohol alebo fajčenie, oheň žalúdka a pľúc. Môže to byť spôsobené narušeným transportom vitálnych tekutín slezinou, takže hlien vzniká vnútorne a preniká do pľúc. Môže to byť spôsobené nedostatkom QI obličiek a obličkových esencií spôsobených nadmernou únavou alebo nadmernými sexuálnymi pôžitkami, takže Yin obličiek je zranený a vyčerpá Qi a to vedie k zhoršeniu schopnosti pľúc riadiť Qi.

Či už je kašeľ vonkajší alebo vnútorný, patologickým mechanizmom je poškodenie pľúcneho systému s narušením jeho rozptylujúcich a čistiacich funkcií – toto poškodenie je sprostredkované hlavne hlienmi a ohňom. Dlhodobý vonkajší kašeľ sa môže zmeniť na vnútorné poškodenie. Vnútorný kašeľ je všeobecne výsledkom oslabenia pľúc a obrannej úrovne pľúc. Keď vonkajšie zlo útočí, vždy si nájde ľahkú cestu ak je organizmus oslabený.

Kašeľ je symptóm. Vonkajší kašeľ má vo všeobecnosti rýchly nástup a krátky priebeh.

Kašeľ, ktorý vzniká z orgánov tzv. vnútorný kašeľ má tendenciu predlžovať sa a je často sprevádzaný symptómami

poškodených vnútorných orgánov.

Niektoré choroby s kašľom:

Vonkajšie ataky na pľúca

Vietor – chlad útočí na pľúca: kašeľ so svrbením hrdla, tenký a biely hlien, nazálna slizničná kongescia s čírym výtokom, averzia z chladu, horúčka, bolesti hlavy a bolesti tela.

Vietor – teplo napáda pľúca: častý a intenzívny kašeľ, s viskóznym a žltým hlienom, ktoré je ťažké vykašliavať, hrubý žltý nosový výtok, smäd alebo horúčka.

Sucho napádajúce pľúca: kašeľ bez spúta alebo s ľahkým viskóznym spútom, ktoré je ťažké vykašliavať, alebo spúta s pruhom krvi, suché pery a nos so silným smädom.

Kašeľ, ktorý vzniká z orgánov

Oheň pečene, ktorý útočí na pľúca: záchvatový kašeľ, ktorý sa dá ťažko zastaviť, so silným spútom v hrdle, ktoré je veľmi ťažké vykašliavať, začervenalá tvár so suchým hrdlom, tlak a bolesť na hrudníku a suché ústa s horkou chuťou.

Vlhký hlien nahromadený v pľúcach: opakujúci sa kašeľ s veľmi viskóznym bielym alebo sivým spútom, ktoré sa dá ľahko vykašliavať, kašeľ sa zastaví, keď sa vykašle spútum, zachrípnutý hlas, ťažoba na hrudníku a v epigastru, nechutenstvo, a únava.

Horúci hlien blokujúce pľúca: kašeľ so silným dýchaním, hojný hlien, ktorý je viskózny a ťažko vykašliavateľný, začervenaná tvár, suché ústa, alebo horúčka.

Nedostatok Yin pľúc: suchý kašeľ bez spúta alebo s krvou vyvolaným spútom, kašeľ je krátky, ale výbušný alebo chrapľavý, sucho v ústach a krku, horúčka alebo nízka teplota alebo niekedy horúčava v zang-fu

Nedostatok Qi: kašeľ s hojným tenkým spútom, lapanie po dychu, slabosť, a spontánne potenie.

Všeobecne platí, že vonkajší kašeľ vzniká ako nové ochorenie, s náhlym nástupom po vystavení chladu, vetra a je sprevádzaný nazálnou sliznicovou kongesciou a výtokom, kýchaním, svrbením v krku, rozširujúcimi sa bolesťami hlavy, všeobecnými bolesťami tela, averziou voči vetru alebo chladu a horúčkou.

Kašeľ, ktorý vzniká z orgánov je zvyčajne chronický a má pomalý nástup. Zvyčajne existujú príznaky iných vnútorných orgánov, ako sú únava a slabosť, tlak hrudníka, bolesť boku, anorexia, hnačka alebo iné príznaky.

Diferencia kašľa

Suchý kašeľ – Vo vnútri pľúc sa nahromadila nadmerná suchosť alebo oheň
Produktívny kašeľ s bielym hlienom – Invázia vonkajšieho chladu s vetrom
Kašeľ, ktorý ľahko vytvára hlien – Vo vnútri pľúc sa nahromadil nadmerný chlad, vlhko alebo hlien
Kašeľ žltým lepkavým hlienom, ktorý je ťažko vykašlávať – Pľúca sú prehriate
Časté záchvaty kašľa – Hyperaktívna pečeň a žlčníku
Slabý kašeľ so slabým dýchaním alebo dychavičnosť – Nedostatok pľúc
Kašeľ, ktorý sa v lete zlepšuje a v zime zhoršuje pri chladnom a veternom počasí – Nadmerný chlad alebo nedostatok Yangu
Kašeľ, ktorý sa vyskytuje ráno – Nedostatok sleziny, alebo nadmerná vlhkosť, chlad v hrubom čreve
Kašeľ, ktorý sa vyskytuje pred poludním – oheň v žalúdku
Kašeľ, ktorý sa vyskytuje popoludní – Nedostaok Yin
Kašeľ, ktorý sa vyskytuje večer – Nedostatok Yinu spôsobujúci nedostatok ohňa alebo obličiek
Štekavý kašeľ – Nedostato Yin pľúc a obličiek. Hrdlo je napadnuté toxickým ohňom

Pokiaľ máme akútny kašeľ z chladu a vetra, liečime ho hneď. Napríklad, zázvorový čaj, škoricový čaj, varené víno. Ak prvú fázu zanedbáme nastáva chronický problém a lekár môže predpisovať antibiotika alebo nastúpi praktik, ktorý hľadá príčinu, ktorú lieči. Toto je potom samozrejme dlhodobejšia záležitosť, kým organizmus nezíska rovnováhu a odoznejú všetky symptómy, ktoré spôsobili zdravotný problém.

Recepty

 

Zbierame liečivé rastliny september

31.08.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. koreň alchemilka žltozelená kontryhel obecný Alchemilla vulgaris L. archangelika lekárska andělika lékařská Archangelica officinalis Hoffm. bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. betonika lekárska bukvice [...]

Zbierame liečivé rastliny v auguste

30.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa L koreň bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides L divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum Bertol. ihlica [...]

Zbierame liečivé rastliny júl

01.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa koreň divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum kvet bôlhoj lekársky úročník bolhoj Anthyllis vulneraria brusnica obyčajná brusinka (brusnice brusinka) Vaccinium [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

lacofilo

"Samoliečenia či obnovenie mechanizmu sebaregulácie môže človek začať v deväťdesiatich, päťdesiatich alebo desiatich rokoch, nie je v tom rozdiel. Dôležitejšie je, že sa človek dokáže, ak chce, skutočne sám zo svojich problémov vyhrabať. Je to len otázka času - koľko času tomu chce on sám aktívne dať, "(Anonymus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 143256x
Priemerná čítanosť článkov: 5306x

Autor blogu