Založ si blog

Biela reďkovka

Biela reďkovka je veľmi populárna v tradičnej čínskej kuchyni. Má vynikajúce liečivé účinky nie len surová ale aj varená vo vývaroch. V ázii, nie je nezvyčajné, ak niekto v rodine trpí zažívacími ťažkosťami (poznáme to ako stagnácia potravín), pridáva sa vtedy do varenia biela reďkovka. Biela reďkovka je prospešná pre všetkých členov rodiny. Platí to aj na iné druhy reďkovky (pozri recept), že pomáhajú nášmu organizmu.

Pre dobré zdravie potrebujeme energiu. Reďkovky majú výnimočnú schopnosť stimulovať tok energie vo vašom tele. Keď energia tečie, váš zažívací systém sa zlepšuje a výsledkom je zlepšenie imunitného systému a funkcie metabolizmu.

Čo presne znamená vytvorenie energetického toku? Odstránia sa blokády v energetických dráhach vášho tela, čo má za následok lepšiu energiu a krvný obeh, takže orgány dostávajú správne množstvo energie, ktoré potrebujú na optimálne fungovanie. Ako výsledok, všetko vo vašom tele komunikuje hladko so sebou, ktoré je potrebné na udržanie citlivej rovnováhy vášho tela.

Ak trpíte zažívacími ťažkosťami, nadúvaním alebo zápchou, inšpirujte sa článkom a pridajte do svojej stravy pravidelne bielu reďkovku.
Tento článok sa zameria na zdravotné prínosy bielej reďkovky.

Čo je stagnácia potravín?
V čínskej medicíne systém sleziny kontroluje náš tráviaci systém. Niekedy, keď je slezina slabšia alebo ak ste jedli príliš veľa, môže trvať dlho, kým strávite jedlo. Nestrávené potraviny v čreve spôsobia hromadenie tepla a toxínov, známe ako stagnácia potravín.

Ďalšími dôležitými výhodami reďkovky sú jej schopnosť znížiť zápal, posilniť respiračný a imunitný systém, uľahčiť chudnutie, zlepšiť funkciu čriev, znížiť riziko srdcových ochorení, regulovať krvný tlak a hormóny a posilniť kosti.

Teplo a toxíny môžu viesť k radu nepríjemných vedľajších účinkov. Pozrime sa na niektoré:

nadúvanie, pomalé pohyby čriev, tmavá a štipľavá stolica, nadúvanie, zápach z úst, bolesti hlavy, popudlivosť, nespavosť, červená tvár, ťažké telo, strata chuti do jedla. Deti trpiace stagnáciou jedla majú tendenciu vo večerných hodinách plakať, majú nepokojný spánok, červenú tvár, potia sa na čele a hlavne majú zlú chuť do jedla.

Klinické skúsenosti ukázali, že diabetes, obezita, hypertenzia, vysoká hladina cholesterolu a stukovatela pečeň môžu byť spojené s dlhodobou stagnáciou potravín.

Stagnácia jedla môže mať významný vplyv na vaše zdravie. Ak trpíte niektorým z vyššie uvedených príznakov alebo sa liečite na poruchy trávenia, pridaním bielej reďkovky do vašej stravy pomôžete zlepšiť vašu situáciu.

Zdravotné prínosy bielej reďkovky:
Biele reďkovky môžu byť veľmi užitočné pri liečbe príznakov stagnácie potravín, ako je uvedené vyššie. Ak budete jesť biele reďkovky častejšie, môžu pomôcť zabrániť hromadeniu tuku okolo brucha a zabrániť stagnácii potravín.

Konzumovať bielu reďkovku so zázvorovou polievkou alebo biele reďkovky s mrkvou (pozri recept) je skvelý spôsob, ako zlepšiť svoj zdravotný stav.

Jednou z jej najväčších predností je, že pomáha odstraňovať hlien z organizmu.

Symptómy môžu zahŕňať:
Biely hlien, nadúvanie, najmä po jedle, grganie, zlá chuť k jedlu, pomalé pohyby čriev, pocit ťažkých rúk a nôh, nadváhu, hlien v pľúcach.

Teraz trošku kuchárskej inšpirácie:

Biela reďkovka v šaláte
Jedná sa o veľmi chutný a obľúbený šalát na jedenie počas leta. Dobre chutí a je chrumkavá. Je to dokonca populárna v japonskej kuchyni.

Recept

Hrsť bielej reďkovky, jemne nasekanej, pridajte na niektorý z vašich obľúbených šalátov, alebo ju môžete konzumovať sami s obľúbenou šalátovou omáčkou.

Účinky : Odstraňuje teplo z pečene a čriev, zlepšuje trávenie a metabolizmus.

Ďaľší recept nájdete tu

Kontraidikácie
Vyhnite sa konzumácii bielej reďkovky, ak máte hnačku. Ak si nie ste istí, či je pre vás biela reďkovka vhodná, navštívte svojho praktika TCM.

 

Použitá literatúra

FOTO

Zbierame liečivé rastliny september

31.08.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. koreň alchemilka žltozelená kontryhel obecný Alchemilla vulgaris L. archangelika lekárska andělika lékařská Archangelica officinalis Hoffm. bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. betonika lekárska bukvice [...]

Zbierame liečivé rastliny v auguste

30.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa L koreň bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides L divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum Bertol. ihlica [...]

Zbierame liečivé rastliny júl

01.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa koreň divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum kvet bôlhoj lekársky úročník bolhoj Anthyllis vulneraria brusnica obyčajná brusinka (brusnice brusinka) Vaccinium [...]

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

lacofilo

"Samoliečenia či obnovenie mechanizmu sebaregulácie môže človek začať v deväťdesiatich, päťdesiatich alebo desiatich rokoch, nie je v tom rozdiel. Dôležitejšie je, že sa človek dokáže, ak chce, skutočne sám zo svojich problémov vyhrabať. Je to len otázka času - koľko času tomu chce on sám aktívne dať, "(Anonymus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 143260x
Priemerná čítanosť článkov: 5306x

Autor blogu