Založ si blog

Rebarbora

Rebarbora, Da Huang

Rheum palmatum L, čínsky Da Huang, liečivo – Radix et Rhizoma Rhei.

Koreň rebarbory, známy tiež ako Da Huang, je jednou z najbežnejších liečivých čínskych bylín. Má veľmi rozsiahle klinické aplikácie, zahŕňajúce internú medicínu, chirurgiu, gynekológiu, pediatriu, ortopédiu a mnoho ďalších.

Rebarbora je rastlina. Koreň a podzemok (oddenok) sa používajú na výrobu liekov. V kuchyni sa používajú stonky (recept).

Výhody rebarbory
Okrem kulinárskeho použitia, receptúry na báze rebarbory, môže byť tiež liekmi na rôzne ochorenia. A teraz sa poďme hlbšie pozrieť na to, aké nám môže priniesť konkrétne zdravotné prínosy alebo zdravotné komplikácie.

Rebarbora z pohľadu tradičnej čínskej medicíny

Vlastnosť
Horká, studená, pôsobí na hrubé črevo, slezinu, žalúdok, pečeň a srdce.

Pôsobí v organizme
Odstraňuje nahromadenie škodlivín v organizme, čistí oheň, ochladzuje krv a zastavuje krvácanie, odstraňuje toxicitu, aktivuje krv a rozptyľuje stagnácie, vyčisti teplo a odstráni vlhkosť.

Používa sa aj v ľudovom liečiteľstve ako adstringent a na liečbu nádorov žalúdka. Niektoré z medicínskych zlúčenín prítomných v koreňoch (nie stonky alebo listy) rebarbory majú v medicíne viacero aplikácií.

Rebarbora sa používa hlavne na tráviace ťažkosti vrátane zápchy, hnačky, pálenia záhy, bolesti žalúdka, gastrointestinálneho krvácania (GI) a prípravu na určité diagnostické postupy GI. Je dobrá pri hemoroidoch nakoľko znižuje bolesť. Rebarbora sa niekedy aplikuje na pokožku pri liečbu oparu. Toto treba nechať na praktikov TCM, ktorí vám budú vedieť kedy a prečo nasadiť kombinované liečivo z rebarbory.

V potravinách sa rebarborové stonky jedia v koláčoch a ďalších receptoch. Rebarbora sa tiež používa ako ochucovacie činidlo. Vďaka svojej chuti je rebarbora často sladená cukrom alebo kombinovaná s inými druhmi ovocia. Rebarbora je tiež známa ako „koláčová rastlina“. Rebarborové stonky sa tiež varia s jahodami, jablkami, alebo zázvorom alebo ako džem, pridané do pečiva, alebo fermentované, na víno.

Nežiaduce účinky rebarbory a bezpečnosť

Rebarbora môže spôsobiť niektoré vedľajšie účinky, ako je bolesť žalúdka a čriev, vodnatú hnačku a kontrakcie maternice. Dlhodobé užívanie môže mať za následok svalovú slabosť, úbytok kostnej hmoty, stratu draslíka a nepravidelný srdcový rytmus. Rebarbora môže zhoršiť hnačku alebo zápchu v závislosti od použitého prípravku.

Nepoužívajte rebarboru, ak máte obštrukciu čreva, zápal slepého čreva, nevysvetliteľná bolesť žalúdka, alebo zápalové stavy čriev vrátane Crohnovej choroby, kolitídi a syndrómu dráždivého čreva (IBS).

Rebarbora obsahuje šťavelany, ktoré by mohli poškodiť obličky. Rebarbora obsahuje šťavelany, ktoré telo môže premeniť na obličkové kamene. Ak ste niekedy mali obličkové kamene, zvážte nadmernú konzumáciu rebarbory. To isté platí aj ľudí, ktorí majú dnu. Rebarbora môže zhoršiť funkciu pečene u ľudí, ktorí už majú s ňou problémy. Ľudia, ktorí majú problémy s pečeňou, by sa mali vyhnúť rebarbore.

Tehotenstvo a dojčenie : Je zakázaná konzumovať ju počas tehotenstva a dojčenia!

Dôrazný oznam pre ženy: Neužívať tri dni pred menzesom, počas menzesu a tri dni po skončení menzesu!!!

Interakcie s liekmi
Nekonzumovať rebarboru ak užívate lieky, ktoré obsahujú digoxín, lieky na zápal (kortikosteroidy), lieky na obličky, cyklosporín, ibobrufén, ak užívate laxatíva ako napr. Gutalax, lieky na riedenie krvi, diuretiká.

Rebarbora je vynikajúci zdroj:

Vitamínu A, B6, C, K, Folát, Riboflavín, Niacín, Tiamín,
Minerálov: Mangán, Vápnik, Draslík, Horčík, Železo, Fosfor

 

Čo na záver?

Pozreli sme sa na malý prehľad o ďaľšej potravine Rebarbora. V rámci dietetiky je treba vždy brať do úvahy, u každej potraviny, aké má potravina svoje dobré vlastnosti ale aj vedľašie účinky, ktoré môžu zhoršiť zdravotný stav konkrétneho človeka.
Je v záujme každého pozorovať, čo spôsobuje tá ktorá potravina na váš organizmus. Ako sa organizmus chová a či sme potom v pohode.

Užite si túto zeleninu v troch receptoch.

 

FOTO

Zbierame liečivé rastliny september

31.08.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. koreň alchemilka žltozelená kontryhel obecný Alchemilla vulgaris L. archangelika lekárska andělika lékařská Archangelica officinalis Hoffm. bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. betonika lekárska bukvice [...]

Zbierame liečivé rastliny v auguste

30.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa L koreň bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides L divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum Bertol. ihlica [...]

Zbierame liečivé rastliny júl

01.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa koreň divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum kvet bôlhoj lekársky úročník bolhoj Anthyllis vulneraria brusnica obyčajná brusinka (brusnice brusinka) Vaccinium [...]

pellegrini korčok, tv markíza, debata

Posledný prieskum SANEP pred prezidentskými voľbami: Najskôr tesné, potom jasné

19.03.2024 12:30

Hlavnými favoritmi slovenských prezidentských volieb zostávajú Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Ako ďaleko je od nich Štefan Harabin?

Bratislava protivládny protest rtvs

Pod hromadnú pripomienku liberálov k zmenám v RTVS sa podpísalo vyše 11 000 ľudí

19.03.2024 12:14

Návrh zákona nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však kreovanie orgánov telerozhlasu.

čaputová, pavel

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi ČR a SR sú predurčené k blízkosti. Našu spoluprácu však treba budovať a upevňovať

19.03.2024 11:40

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

lacofilo

"Samoliečenia či obnovenie mechanizmu sebaregulácie môže človek začať v deväťdesiatich, päťdesiatich alebo desiatich rokoch, nie je v tom rozdiel. Dôležitejšie je, že sa človek dokáže, ak chce, skutočne sám zo svojich problémov vyhrabať. Je to len otázka času - koľko času tomu chce on sám aktívne dať, "(Anonymus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 143289x
Priemerná čítanosť článkov: 5307x

Autor blogu