Založ si blog

Medicinálne huby

Shitake

Shitake

Motto: „Pre tých z nás, ktorí sa tešime dobrému zdraviu, liečivé huby môžu byť užívané denne, aby nám posilnili imunitu a podporovali dlhý a zdravý život.“

Huby sú naozaj čarovné a  fascinujú svojou formou života.  Nepatria ani do rastlinnej ani živočíšnej ríši. Huby vlastne zdieľaju viac DNA so zvieratami ako s rastlinami. To vidíme hlavne u prudko jedovatých hubách. Môžeme ich použiť ako potraviny aj lieky.  Existuje najmenej 38 000 druhov húb, o ktorých je známe, že majú rôzne liečivé vlastnosti a z toho 270 patrí medzi najsilnejšie prírodné lieky.  Ponúkajú úžasné spektrum zdravotných výhod, od protinádorových cez antioxidačné kvality, až po depresiu… Obsahujú človeku potrebné minerály či vitamíny. Prax používania húb v čínskej liečebnej praxi bol zaznamenaný už v skorých záznamoch Materie Medica cca 3000 rokov dozadu.

Existuje len veľmi málo zdokumentovaných nepriaznivých účinkov na človeka a ako také môžu byť považované za bezpečné. Akákoľvek zlúčenina, ktorá bude mať vplyv na funkcie tela, ako je krvný tlak, imunitné reakcie, alergie rôzneho typu a tak ďalej. Klasifikuje sa ako farmakologické činidlo, a ako také bude vždy preukázovať toxicitu pri vysokých dávkach. Tak, úplne bezpečné farmakologické činidlo nebude mať žiadnu biologickú aktivitu. Avšak, z farmakologického uhla pohľadu, bezpečnosť je relatívny pojem. Musíme brať do úvahy konštitúciu človeka, vek, jeho zdravotné problémy. Medicinálne huby môžeme užívať ako prevenciu ale aj určitý druh ako priamy zásah na konkrétny zdravotný problém. Toto vie určiť školený praktik. Preto nie je vhodné samoordinovanie.

Niektoré z medicinálnych húb o ktorých si povieme v ďaľších častiach  sú výborné aj v bežnej strave, takže môžete si ich vyskúšať  v polievkach, pečenom pokrme či dusenom mäse. Ak tak urobíte, uistite sa, že varíte takým spôsobom, aby si udržali svoje živiny. Pravidlá, ktoré platia pre varenie zeleniny platia aj pre varenie húb.

Samozrejme, môžete sa vždy spoľahnúť aj na prášok z liečivých húb, ktoré su v želatínových kapsuliach. Môžete ich zmiešať do polievok alebo pečenia, rôznych príloh či jogurtu. Mimochodom, takto vmiešané liečivé huby do potravín je vynikajúci spôsob, ako dať liečivé húby deťom, ktoré často odmietajú tabletky.

A malá poznámka. Medicinálne huby sú atraktívny obchodný artikel a ako také sa aj vyborne falšujú. Preto vždy zvážte, kde si ich zakúpite.

Použitá literatúra
Foto: wikipedia.org

Zbierame liečivé rastliny september

31.08.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. koreň alchemilka žltozelená kontryhel obecný Alchemilla vulgaris L. archangelika lekárska andělika lékařská Archangelica officinalis Hoffm. bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. betonika lekárska bukvice [...]

Zbierame liečivé rastliny v auguste

30.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa L koreň bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides L divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum Bertol. ihlica [...]

Zbierame liečivé rastliny júl

01.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa koreň divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum kvet bôlhoj lekársky úročník bolhoj Anthyllis vulneraria brusnica obyčajná brusinka (brusnice brusinka) Vaccinium [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

lacofilo

"Samoliečenia či obnovenie mechanizmu sebaregulácie môže človek začať v deväťdesiatich, päťdesiatich alebo desiatich rokoch, nie je v tom rozdiel. Dôležitejšie je, že sa človek dokáže, ak chce, skutočne sám zo svojich problémov vyhrabať. Je to len otázka času - koľko času tomu chce on sám aktívne dať, "(Anonymus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 144689x
Priemerná čítanosť článkov: 5359x

Autor blogu