Založ si blog

Cesnak medvedí – Allium ursinum L.

Cesnak medvedí

Cesnak medvedí

Ide o vytrvalú cca 10 – 45 cm vysokú bylinu s podzemnou cibuľou. Cibuľa je cca 4 – 6 cm podlhovastá a 1-2 cm hrubá. Obal šupiny je belavý až žltkastý. Listy sú viac menej prízemné, stopkaté, čepele sú úzko eliptické až úzko vajcovité. Kvety sú usporiadané do kvetenstva, ktoré je pologuľovité, celkom riedke, obsahuje cca 10 – 20 kvetov. Plodom je tobolka.
Rastie v listnatých lesoch, hájoch, bučinách aj nivách, na pôdach vlhkých, slabo kyslých, v pásme od nížin až do hôr. Kvitne od apríla do júna.
Cesnak medvedí patrí medzi prvé jarné byliny, ktoré môžeme konzumovať. Spestrujú našu kuchyňu a podporuje naše zdravie. Prvé lístky zbierame postupne ako vyrastajú. Ale aby sme ich neponičili tak ponecháme vždy dva až tri lístky. Zbierame až do kvitnutia.
Celá rastlina obsahuje účinnú silicu, ktorá obsahuje sírne zložky a čpavok. Ďalej obsahuje vitamín C, fytoncídy, horčiny a ďalšie látky. Účinné látky v cesnaku medveďom regulujú činnosť žalúdka, podporujú trávenie, urychlují hojení ran a vredov, ukľudňuje krče hladkého svalstva ničí črevné parazity.
Pri zbere si dávame pozor na tri nebezpečné zámeny. Listy medvedice sa silne podobajú na jedovaté rastliny. Prvou je snežienka jarná (Galanthus nivalis L.), druhou je jesienka obyčajná (Colchicum autumnale L.) a tretia ktorá sa podobá na medvedí cesnak je konvalinka voňavá (Convallaria majalis L.).
Cesnak medvedí sa používa ako liečivá rastlina, zelenina a pestuje sa aj pre okrasu. Podporuje chuť do jedla, trávenie a tvorbu krvi.

Použitie v kuchyni: zbiera sa vňať na začiatku kvitnutia rozhodoju počasie, ktoré je každým rokom iné. Cibule zbierame v auguste a septembri. Čerstvá vňať sa používa ako korenie do bielych polievok, na omáčky, mäsa a pod. Podobne ako cesnak medvedí možno v kuchyni využívať aj iné plané druhy, napr. Cesnak Viničné (Allium vineale).

 

Použitie v liečiteľstve: cesnak sa odporúča pre zníženie krvného tlaku, proti chrípkam, ateroskleróze a astmy

Ako ju môžeme použiť
Zelenina
Ako ideálny detoxikačný „špenát“, môžeme ho spolu spraviť so žihľavou. Do šalátov. Do nátierok
Korenina
Na drobno pokrájame čerstvé listy cesnaku medvedieho a dávame ho na chlieb, do polievok, šalátov a mäsitých jedál.

Spracujeme  ako tinktúru
Nakrájané listy na drobno alebo cibuľky naplníme až po hrdlo fľašu, zalejeme 40% ražným liehom a postavíme na 14 dní na slnečné miesto alebo do blízkosti tepelného zdroja. Užívame denne 10 až 15 kvapiek s troškou vody.

 

Pripravíme víno
Za plnú hrsť nadrobno pokrájaných listov medvedice, krátko povaríme v 1/4 litri bieleho vína, osladíme podľa chuti medom a denne pomaly, po dúškoch pijeme.

 

Zdravotné účinky
Detoxikuje pečeň. Znižuje krvný tlak. Reguluje vysoký cholesterol. Celkovo prečisťuje krv. Pomáha pri bolestiach hlavy. Používame ho aj ako prevencia pred žalúdočnými vredmi. Chráni a prečisťuje obličky. Celkovo posilňuje imunitu.
Okrem iného sa používa sa aj pri ťažkostiach: žalúdočných, časté hnačky, pri ťažkom trávení.

 

Použitá literatúra

FOTO: wikipedia

Zbierame liečivé rastliny september

31.08.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. koreň alchemilka žltozelená kontryhel obecný Alchemilla vulgaris L. archangelika lekárska andělika lékařská Archangelica officinalis Hoffm. bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. betonika lekárska bukvice [...]

Zbierame liečivé rastliny v auguste

30.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa L koreň bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides L divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum Bertol. ihlica [...]

Zbierame liečivé rastliny júl

01.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa koreň divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum kvet bôlhoj lekársky úročník bolhoj Anthyllis vulneraria brusnica obyčajná brusinka (brusnice brusinka) Vaccinium [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

lacofilo

"Samoliečenia či obnovenie mechanizmu sebaregulácie môže človek začať v deväťdesiatich, päťdesiatich alebo desiatich rokoch, nie je v tom rozdiel. Dôležitejšie je, že sa človek dokáže, ak chce, skutočne sám zo svojich problémov vyhrabať. Je to len otázka času - koľko času tomu chce on sám aktívne dať, "(Anonymus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 144618x
Priemerná čítanosť článkov: 5356x

Autor blogu