Založ si blog

Hlien v organizme

411px-Cervical_mucus1Hlieny a zadržané tekutiny v organizme sú patologické produkty, poruchy lokálneho alebo celkového metabolizmu vody.  Koncept hlienu (čínsky pchin-jin – TAN) a retencia hlienu tekutín (čínsky pchin-jin TANYIN) v čínskej medicíne zahŕňa širokú škálu prejavov.

Hlien a hlienové tekutiny sú buď viditeľné alebo neviditeľné.  Viditeľné hlieny a zadržané tekutiny sú napríklad nosný sekrét, nadmerné slinenie, vaginálny výtok, hlienovitá stolica.

Hlien ktorý sa hromadí v organizme, odkazuje na patologické prejavy, ako sú závraty, nevoľnosť, vracanie, dýchavičnosť, búšenie srdca, alebo mánia, cysty.
Nadbytok hlienu zostáva v organizme a je ho ťažko dostať von. Avšak, ak organizmus správne funguje, dokáže sa nadbytku hlienu zbaviť sám. TCM má na to nielen účinnú bylinnú terapiu ale aj správne nastavenú dietetiku, ktoré hlieny spoločne dokáže vypudiť. Nejde to zo dňa na deň, liečba trvá tak dlho, ako závažné je zahlienenie organizmu.

Čo spôsobuje nadmernú tvorbu hlienu?

Nepravidelné stravovanie, nevhodne zvolená strava v ročných obdobiach, neprimerané emočné vypätie. Toto všetko zhoršuje metabolizmus vody v pľúcach, slezine, obličkách a trojitého žiariča.

Pľúcam dominuje rozptýlenie a distribucia telových tekutín a zostup QI energie.  Zadržiavanie vody v dôsledku zlyhania týchto funkcií produkuje hlieny a zadržiavanie tekutín v organizme.  Slezina riadi dopravu a premenu vody z prijímanej potravy, ktorej porucha spôsobuje hromadenie vody, tá sa potom mení na hlien.  Obličky sú zodpovedne za prirovnajme to“zplyňovaniu vody“.  Keď yang obličiek je nedostatočný, voda sa nemôže premieňať na QI (energiu).  Zadržiavané tekutiny a hlien spôsobujú v organizme stagnácie, napr.: stagnácie trávenia, krvného obehu, lymfatického systému, či funkcie jednotlivých orgánov. Pri dlhodobom napadnutí hlienmi a neliečení môžu prerásť do chronických ochorení alebo až degenerativných ochorení, kosti, šliach, svalov…

Diferenciácia nosných a krčných sekrétov

Za normálnych okolností, nosné a krčné sekréty sú telesnými tekutinami, zodpovednými za zvlhčovanie a vyživvanie slizníc a majú úlohu ich chrániť. Ak sa vytvorí nadmerné množstvo hlienu, ktoré môže mať rôznu farbu, vôňu či chuť, tieto môžu pochádzať z napadnutých vnutorných orgánov, kde vyvíjajú patologickú aktivitu. Najmä vtedy, ak sa vyskytujú dlhodobo alebo opakujú.

tabulka_syndrom_hlien

Ako vidíme, každý problém je treba riešiť špecificky, individuálne pretože na každý problém je iný liek.

V TČM sa liečba prispôsobuje individuálnym potrebám každého jednotlivca. Ak dvaja ľudia majú rovnaký prejav alebo rovnaké symptómy, nemusia vždy pochádzať z toho istého zdroja.

 

Samovoľne používať byliny ni je správne, keď dôkladne nepoznáme príčinu choroby a vlastnosti a účinky bylín.Najlepšie je v takýchto prípadoch obrátiť sa na odborníka v oblasti fytoterapie, dietetiky či tradičnej čínskej medicíny.

Viac o bylinách, ako ich správne použivať a o ich účinkoch sa môžete dozvedieť pri  študovaní fytoterapie.

 

Autor je lektor a publicista

Použitá literatúra

FOTO

Zbierame liečivé rastliny september

31.08.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. koreň alchemilka žltozelená kontryhel obecný Alchemilla vulgaris L. archangelika lekárska andělika lékařská Archangelica officinalis Hoffm. bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. betonika lekárska bukvice [...]

Zbierame liečivé rastliny v auguste

30.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa L koreň bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides L divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum Bertol. ihlica [...]

Zbierame liečivé rastliny júl

01.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa koreň divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum kvet bôlhoj lekársky úročník bolhoj Anthyllis vulneraria brusnica obyčajná brusinka (brusnice brusinka) Vaccinium [...]

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Škola / Školstvo / Žiak /

Školákom sa začali veľkonočné prázdniny, do lavíc sa vrátia o týždeň

28.03.2024 07:30

Veľkonočné prázdniny sú pre školákov posledným dlhším voľnom pred koncom školského roka.

lacofilo

"Samoliečenia či obnovenie mechanizmu sebaregulácie môže človek začať v deväťdesiatich, päťdesiatich alebo desiatich rokoch, nie je v tom rozdiel. Dôležitejšie je, že sa človek dokáže, ak chce, skutočne sám zo svojich problémov vyhrabať. Je to len otázka času - koľko času tomu chce on sám aktívne dať, "(Anonymus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 143654x
Priemerná čítanosť článkov: 5321x

Autor blogu