Rheum palmatum L, čínsky Da Huang, liečivo – Radix et Rhizoma Rhei.
Koreň rebarbory, známy tiež ako Da Huang, je jednou z najbežnejších liečivých čínskych bylín. Má veľmi rozsiahle klinické aplikácie, zahŕňajúce internú medicínu, chirurgiu, gynekológiu, pediatriu, ortopédiu a mnoho ďalších.
Rebarbora je rastlina. Koreň a podzemok (oddenok) sa používajú na výrobu liekov. V kuchyni sa používajú stonky (recept).
Výhody rebarbory
Okrem kulinárskeho použitia, receptúry na báze rebarbory, môže byť tiež liekmi na rôzne ochorenia. A teraz sa poďme hlbšie pozrieť na to, aké nám môže priniesť konkrétne zdravotné prínosy alebo zdravotné komplikácie.
Rebarbora z pohľadu tradičnej čínskej medicíny
Vlastnosť
Horká, studená, pôsobí na hrubé črevo, slezinu, žalúdok, pečeň a srdce.
Pôsobí v organizme
Odstraňuje nahromadenie škodlivín v organizme, čistí oheň, ochladzuje krv a zastavuje krvácanie, odstraňuje toxicitu, aktivuje krv a rozptyľuje stagnácie, vyčisti teplo a odstráni vlhkosť.
Používa sa aj v ľudovom liečiteľstve ako adstringent a na liečbu nádorov žalúdka. Niektoré z medicínskych zlúčenín prítomných v koreňoch (nie stonky alebo listy) rebarbory majú v medicíne viacero aplikácií.
Rebarbora sa používa hlavne na tráviace ťažkosti vrátane zápchy, hnačky, pálenia záhy, bolesti žalúdka, gastrointestinálneho krvácania (GI) a prípravu na určité diagnostické postupy GI. Je dobrá pri hemoroidoch nakoľko znižuje bolesť. Rebarbora sa niekedy aplikuje na pokožku pri liečbu oparu. Toto treba nechať na praktikov TCM, ktorí vám budú vedieť kedy a prečo nasadiť kombinované liečivo z rebarbory.
V potravinách sa rebarborové stonky jedia v koláčoch a ďalších receptoch. Rebarbora sa tiež používa ako ochucovacie činidlo. Vďaka svojej chuti je rebarbora často sladená cukrom alebo kombinovaná s inými druhmi ovocia. Rebarbora je tiež známa ako „koláčová rastlina“. Rebarborové stonky sa tiež varia s jahodami, jablkami, alebo zázvorom alebo ako džem, pridané do pečiva, alebo fermentované, na víno.
Nežiaduce účinky rebarbory a bezpečnosť
Rebarbora môže spôsobiť niektoré vedľajšie účinky, ako je bolesť žalúdka a čriev, vodnatú hnačku a kontrakcie maternice. Dlhodobé užívanie môže mať za následok svalovú slabosť, úbytok kostnej hmoty, stratu draslíka a nepravidelný srdcový rytmus. Rebarbora môže zhoršiť hnačku alebo zápchu v závislosti od použitého prípravku.
Nepoužívajte rebarboru, ak máte obštrukciu čreva, zápal slepého čreva, nevysvetliteľná bolesť žalúdka, alebo zápalové stavy čriev vrátane Crohnovej choroby, kolitídi a syndrómu dráždivého čreva (IBS).
Rebarbora obsahuje šťavelany, ktoré by mohli poškodiť obličky. Rebarbora obsahuje šťavelany, ktoré telo môže premeniť na obličkové kamene. Ak ste niekedy mali obličkové kamene, zvážte nadmernú konzumáciu rebarbory. To isté platí aj ľudí, ktorí majú dnu. Rebarbora môže zhoršiť funkciu pečene u ľudí, ktorí už majú s ňou problémy. Ľudia, ktorí majú problémy s pečeňou, by sa mali vyhnúť rebarbore.
Tehotenstvo a dojčenie : Je zakázaná konzumovať ju počas tehotenstva a dojčenia!
Dôrazný oznam pre ženy: Neužívať tri dni pred menzesom, počas menzesu a tri dni po skončení menzesu!!!
Interakcie s liekmi
Nekonzumovať rebarboru ak užívate lieky, ktoré obsahujú digoxín, lieky na zápal (kortikosteroidy), lieky na obličky, cyklosporín, ibobrufén, ak užívate laxatíva ako napr. Gutalax, lieky na riedenie krvi, diuretiká.
Rebarbora je vynikajúci zdroj:
Vitamínu A, B6, C, K, Folát, Riboflavín, Niacín, Tiamín,
Minerálov: Mangán, Vápnik, Draslík, Horčík, Železo, Fosfor
Čo na záver?
Pozreli sme sa na malý prehľad o ďaľšej potravine Rebarbora. V rámci dietetiky je treba vždy brať do úvahy, u každej potraviny, aké má potravina svoje dobré vlastnosti ale aj vedľašie účinky, ktoré môžu zhoršiť zdravotný stav konkrétneho človeka.
Je v záujme každého pozorovať, čo spôsobuje tá ktorá potravina na váš organizmus. Ako sa organizmus chová a či sme potom v pohode.
Užite si túto zeleninu v troch receptoch.
Celá debata | RSS tejto debaty