Založ si blog

Deväťsil lekársky s pohľadu TČM a európy

Petasites hybridus

Petasites hybridus

Čínska tradičná medicína vie použiť každú bylinu trochu širšie ako sme zvyknutí my tu v Európe. Samozrejme vždy používa rôzne zmesky, kde jedna druhú bylinu buď potencuje alebo posiela ich liečivé účinky na konkrétne miesto v organizme. Bylinné zmesy sa používajú buď ako čajoviny, tinktúry, ale medzi učínnejšie a veľmi populárne sa používajú pomleté na prášok a adjustované do tabletiek. Je to efektné, veľmi účinné a hlavne v našom uponáhľanom svete praktické.

Podobný princíp poznala Európa ešte v renesancii, kde Dr. Pietro Andrea Mattioli v Prahe vydal svoju najznámejšiu publikáciu Herbář neboli Bylinář. Aj tam nájdeme podobne ukázané rastliny ako pôsobia na organizmus cez teplotu, chuť, aký má tropizmus. Je škoda, že sa toto v Európe nerozvíjalo ďalej a vlastne zapadlo do zabudnutia. Teraz sa pomaly pracne dopátraváme k týmto podrobným informáciam.

 

Teraz sa pozrime na klasický európsky spôsob použitia rastliny

 

Deväťsil lekársky je liečivá rastlina. Zbiera sa podzemok na jar pred rozvinutím kvetov, sušia sa pri 40 ° C. Kedysi sa deväťsilu prisudzovala liečebná sila proti moru a ako samotný názov napovedá, prikladal sa mu veľký význam. Dnes sa občas využíva v ľudovom liečiteľstve ako náhrada podbeľa.

 

Droga pôsobí protikŕčovo najmä pri chorobách dýchacích ciest (kašeľ, chrapot), ale aj pri kŕčoch žalúdka, močového ústrojenstva, či žlčníka. Výrazne utišuje kašeľ. Osvedčila sa pri astme, dne, reguluje látkovú výmenu, pôsobí protireumaticky, močopudne a proti zápche. Čerstvé, jemne naklepané listy sa užívajú ako obklady na odreniny, či pri výrone kĺbu. Koreň sa najmä v minulosti užíval proti črevným parazitom (hlístam). Ako liek sa pripravuje buď čaj z listov, môže sa variť vo víne s medom alebo užívať prášok zo sušených odnoží.

 

Takto v krátkosti popisujú deväťsil lekársky rôzne herbáre liečivých rastlín.

 

Pozrime sa v krátkosti ako sa na túto bylinku pozerá tradičná čínska medicína.

 

Teplota: neutrálna

Chuť: štipľavá, horká, aromatická

Tropizmus: pľúca, pečeň, slezina, žalúdok, maternica, obličky, močový mechúr, srdce

 

Jej účinky a použitie

 

Sťahovavé účinky

Dysmenorea, menštruačné krvácanie, bolestivé endometriózy, búšenie srdca, angina pectoris, vysoký krvný tlak, kŕčové žily, tromboflebitída.

Občasné krívanie, vytknutie nohy, kotníka, periférne obehové poruchy – formou bkladov.

 

Reguluje a rozhybáva Qi

Stagnácia QI pečene, depresia, náladovosť, znechutenie, črevné kŕče.

Žalúdočné kŕče, PMS, dysmenorea, menštruačné krvácanie.

Bolesti chrbta, bolesti hlavy, bolestivá menštruácia, menštruačné krvácanie, endometriózy, kŕče dolných končatín.

 

Elimunuje horúčosť z vetra

Prechladnutie, zápaly prínosových dutín, nádcha, chrípka, horúčka, malária, zápal priedušiek, astma.

 

Ako vidíme, tradičná čínska medicína sa pozerá rôznorodo na každú bylinu, a vie ju efektívne použiť pri zdravotných problémoch.

Samoliečiteľstvo je vždy nebezpečné pokiaľ nevieme, čo konkrétne od byliny chceme. Ak potrebujete pomôcť, tak sa vždy obráťte na odborníka z pohľadu fytoterapie, či tradičnej čínskej medicíny.  Viac o bylinách, ako ich správne použivať a o ich účinkoch sa môžete dozvedieť pri  študovaní fytoterapie.

 

Autor je lektor a publicista

Použitá literatúra

Foto

Zbierame liečivé rastliny september

31.08.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. koreň alchemilka žltozelená kontryhel obecný Alchemilla vulgaris L. archangelika lekárska andělika lékařská Archangelica officinalis Hoffm. bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. betonika lekárska bukvice [...]

Zbierame liečivé rastliny v auguste

30.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa L koreň bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides L divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum Bertol. ihlica [...]

Zbierame liečivé rastliny júl

01.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa koreň divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum kvet bôlhoj lekársky úročník bolhoj Anthyllis vulneraria brusnica obyčajná brusinka (brusnice brusinka) Vaccinium [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

lacofilo

"Samoliečenia či obnovenie mechanizmu sebaregulácie môže človek začať v deväťdesiatich, päťdesiatich alebo desiatich rokoch, nie je v tom rozdiel. Dôležitejšie je, že sa človek dokáže, ak chce, skutočne sám zo svojich problémov vyhrabať. Je to len otázka času - koľko času tomu chce on sám aktívne dať, "(Anonymus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 145076x
Priemerná čítanosť článkov: 5373x

Autor blogu