Dietetika TCM sa nerovná diete západného typu

5. apríla 2016, lacofilo, Tradičná čínska medicína

 Západná forma dietetiky sa väčšinou zaoberá, ako a koľko chcem schudnúť. Problémom je, či si potom váhu uchováme a či konečným výsledkom nebude zdravotný problém. Čo nie je vôbec nereálne. Alebo pri závažných chorobách určuje, čo treba práve konzumovať a pri tom neberie množstvo veci do úvahy, ktoré môžu buď poškodiť alebo zlepšiť zdravotný stav.

Naproti tomu, TČM sa pozerá na potraviny, ako v organizme pôsobia. Ak sme zahlienení doporučuje potraviny, ktoré odhlieňuju, premieňajú hlien aby sa ľahšie dostali von z organizmu. Ak trpíme zápchami doporučuje potraviny, ktoré rodia tekutiny a črevo prevlhčili a zápcha sa stala minulosťou. O tomto si povieme inokedy.

V čínskom systéme, vyvážená strava je tá, ktorá zahŕňa všetky chute 5 – pikantné, kyslé, horké, sladké a slané.  Napríklad bylina Wu Wei Zi je cenená, pretože obsahuje všetkých 5 chuti, mi ju poznáme ako schizandra. Potraviny a byliny, ktoré majú zvláštnu chuť, majú sklon mať určité vlastnosti. Ale pomer týchto chutí sa bude líšiť v závislosti na individuálnych potrebách človeka a ročných období.
.
Napríklad, horké byliny a potraviny majú tendenciu organizmus vysušovať a ochladzovať.  Sú vhodné pre liečenie, ak má organizmus prebytok vlhka – horka, ale kontraindikované pre ľudí, ktorí sú príliš studený a / alebo príliš suchý.  Aj antibiotika majú svoje vlastnosti – ochladzuju  Na druhej strane, bylinky a potraviny obsahujúce slanú chuť majú tendenciu zahrievať a zvlhčovať.  To je skvelé pre liečbu ľudí, ktorí trpia pred chladom a suchom, ale mali by byť používané opatrne u ľudí, ktorí sú horúci a vlhkí.

Keďže sme si ako prve spomenuli vlhkosť pozrime sa na to trošku bližšie čo sa stane:

Ak dlhodobo a v prevažnej miere konzumujeme viac potraviny, ktoré sú od prírody vlhké, tráviaci systém sa spomali,  táto vlhkosť môže spomaliť premenu energie a krvi.

Niektoré symptómy vlhkosti v tele sú:
• únava, ťažké telo, apatia
• nadváha
• cysty, nádory
• kvasinkové infekcie
• nadúvanie a plynatosť
• nejasné myslenie
• chronické infekčné postihnutie dutín

•Zapáchajúca stolica
• hrubá vrstva povlaku na jazyku

V TČM neexistuje jednotný liečebný proces. Malý príklad:

Predstavte si domácnosť, kde sú dve deti. Jedno dieťa ochorie, bolí ho hrdielko a spustí sa mu soplík. Skúšate mu to zastaviť vedomosťami, ktoré máte alebo si prečítate. Druhé dieťa odoláva tri dni, kým ten istý problém nedostane. K lekárovi prídete naraz s oboma deťmi. Západná medicína dá obom deťom tie isté lieky, pretože symptomy sú jednake. Ak prídete k praktikovi TČM tak každé dieťa dostane niečo ine. Prečo?

Všetko je prispôsobené individuálnym potrebám, a ako je známe, individuálne potreby sa značne líšia.

Samoliečiteľstvo je vždy nebezpečné pokiaľ nevieme, čo konkrétne od byliny chceme. Ak potrebujete pomôcť, tak sa vždy obráťte na odborníka z pohľadu fytoterapie, či tradičnej čínskej medicíny.  Viac o bylinách, ako ich správne použivať a o ich účinkoch sa môžete dozvedieť pri  študovaní fytoterapie.

 

Autor je lektor a publicista

Použitá literatúra

FOTO