Založ si blog

Migréna a TČM

Západná medicína definuje migrénu ako opakujúcu sa bolesť hlavy z neznámych príčin. Typickými prejavmi migrény sú jednostranné či pulzujúce bolesti hlavy.

Bolesť sa zhoršuje aktivitou a často s ďalšími príznakmi, ako je nevoľnosť, zvracanie, citlivosť na svetlo alebo hluk. Tieto prejavy sú všeobecne považované za neurovaskulárne dysfunkcie, ktoré sú bežne vyvolané stresom, únavou, nespavosťou, menštruáciou alebo klimatickými zmenami.

Z pohľadu TČM, migréna vzniká inváziou vetra a ohňa, ktoré narúšajú tok krvi a QI. Dysfunkcia pečene a jej meridiány hrajú dôležitú úlohu v procese vývoja migrénických stavov. Liečba migrény si kladie za cieľ upokojiť pečeň, rozptýliť patogény a odblokovať meridiány. Plán liečby je vždy striktne individuálny pre každého postihnutého migrénou.

 

Migrenické bolesti môžeme určiť podľa typu. Niekoľko príkladov.

 

Ak sa bolesť nachádza nad obočím, a to buď jednostranné, obojstranné alebo sa šíri cez čelo, TČM tvrdí, že bolesť je spôsobená predovšetkým inváziou vetra – horka. Aj dysfunkcia meridiánov žalúdka a žlčníka hra dôležitú úlohu v procese vývoja tohto typu migrény.

S ďaľšou možnosťou prejavu bolesti, trpiaci popisujú, ako keby mali ťažký pocit v hlave, rovnako akoby hlava bola prikrytá, alebo bol na nej ťažký predmet. Tento pocit sa obyčajne zaraďuje k tenzným, cervikálnym alebo bolestiam hlavy v dôsledku funkčných porúch. TČM si myslí, že vlhkosť je najčastejším faktorom pre ťažký pocit ​​hlavy. Keďže vlhké patogény sú ťažké a zakalenej povahy, majú tendenciu narušovať pohyb QI a viesť k pomalému toku v meridiánoch. Disharmónia, ako je stagnácia pečene, dysfunkcia stredného žiariča a nesprávny vzostup jangu môže mať tiež za následok pocit ťažkej hlavy.

 

Bolesti hlavy počas menštruácie.

V tomto prípade bolesti hlavy u žien sú spojené so zmenami hladín ženských hormónov v priebehu menštruačného cyklu. Tieto bolesti hlavy môžu byť jednostranné alebo obojstranné a majú rôznu dlžku trvania, môžu ich tiež sprevádzať príznaky ako je zvracanie, nechuť do jedla, celková slabosť a bledosť.
Ženy, ktoré majú problémy s QI a krvou, hyperaktívnu pečeň alebo nedostatok YIN, je pravdepodobnosť vzniku bolesti hlavy počas menštruácie. Liečba TČM vždy kladie za cieľ, regulovať QI a krv a odblokovať meridiány. Okrem toho budu TČM lekári zvažovať každú fázu menštruačného cyklu pri výbere bylín.  Bolesti hlavy pri menštruácii sú často spojené s disharmóniou, ako je nedostatok krvi, horkosť pečene a krvnej blokády.

 

Ďalšie možnosti, ktoré napomáhaju vzniku migrén

 

Hlien, vlhkosť v strednom ohništi spôsobujú bolesti hlavy, závraty, obezita, tlak na hrudníku, bledá pleť a nevoľnosť. Jednotlivci môžu mať nadmerný lepkavý pošvový výtok.

Obštrukcie krvi a stagnácia spôsobuje silné bolesti hlavy, alebo bodavú bolesť na jednom mieste.  Jednotlivci môžu mať bolesti v podbrušku, ktorá je horšia pri stlačení.  Menzes je tmavofialovej farby so  zrazeninami.

Nedostatky krvi a QI  má za následok kontinuálne bolesť hlavy, závraty, bledú pleť, dýchavičnosť, búšenie srdca, nespavosť, letargia s celkovou slabosťou.

Nedostatok Yin a hyperaktívna pečeň  spôsobuje bolesť hlavy alebo ťahanie bolesti na temene hlavy, závraty, podráždenosť, jedinci sú ľahko mrzutý, býva sucho v hrdle, horká chuť v ústach, bolesť a slabosť v bedrovej a kolenné časti tela, znepokojujúce teplo v dlaniach a na chodidlách.

Tu sme si na malých ukážkach ukázali, že neexistuje jednotný spôsob liečenia migrén. Zaroveň upozorňujem, že to nie je celkový obraz, vyňal som len niekoľko možnosti. Preto je treba si uvodemiť, že len celostný pohľad na človeka ukáže, z ktorej strany sa pustiť do problému, ktorý človeka trápi.

 

Samovoľne používať byliny nie je správne, keď dôkladne nepoznáme príčinu choroby a vlastnosti a účinky bylín.Najlepšie je v takýchto prípadoch obrátiť sa na odborníka v oblasti fytoterapie, dietetiky či tradičnej čínskej medicíny.

Viac o bylinách, ako ich správne použivať a o ich účinkoch sa môžete dozvedieť pri  študovaní fytoterapie.

 

Autor je lektor a publicista

Použitá literatúra

Foto: Sasha Wolff

Zbierame liečivé rastliny september

31.08.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. koreň alchemilka žltozelená kontryhel obecný Alchemilla vulgaris L. archangelika lekárska andělika lékařská Archangelica officinalis Hoffm. bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. betonika lekárska bukvice [...]

Zbierame liečivé rastliny v auguste

30.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa L koreň bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides L divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum Bertol. ihlica [...]

Zbierame liečivé rastliny júl

01.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa koreň divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum kvet bôlhoj lekársky úročník bolhoj Anthyllis vulneraria brusnica obyčajná brusinka (brusnice brusinka) Vaccinium [...]

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

lacofilo

"Samoliečenia či obnovenie mechanizmu sebaregulácie môže človek začať v deväťdesiatich, päťdesiatich alebo desiatich rokoch, nie je v tom rozdiel. Dôležitejšie je, že sa človek dokáže, ak chce, skutočne sám zo svojich problémov vyhrabať. Je to len otázka času - koľko času tomu chce on sám aktívne dať, "(Anonymus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 144653x
Priemerná čítanosť článkov: 5358x

Autor blogu