Založ si blog

Naše jedovaté rastliny – jar

Convallaria majalis

Convallaria majalis

Keď sa začína topiť sneh, môžeme v prírode ale aj v záhradkách nájsť prvé jedovaté rastliny. Ako sa nám oteplieva, tak sa príroda prebúdza a rastlinky jedna za druhou vykúkajú spod zeme. Jar je najkrajšie obdobie roka.

Najhoršie na jedovatých rastlinách je, že si ich môžeme zameniť za jedlé. Napríklad list snežienky sa dá zameniť za cesnak medvedí. Tak isto aj konvalinka má podobné listy ako cesnak medvedí. Nemýľme sa, že kedy kvitne snežienka a keď konvalinka, najprv sú listy a tie sa dajú ľahko zameniť. Jednou z ďalších zámien je krokus, ktorý sa dá zameniť za jesienku. Áno jesienka, ktorú je možné nájsť kvitnúce aj na jar a veľmi sa podobá na krokus. Akurát jesienka je väčšia cca 7 cm.
„Takúto zámenu som videl u mamičky s malým dieťaťom, ktoré si tuto prudko jedovatú rastlinu zbieralo na jeseň. Keď som sa spýtal mamičky či vie čo jej dieťa zbiera odpovedala „predsa krokus“. Aj takto sa dá v nevedomosti pomýliť z čoho môžu nastať ťažké zdravotné problémy.“

Jeden z prudko jedovatých stromov je agát. Ano kvet sa zbiera a používa ale tu apelujem na „psíčkarov“ aby si dávali pozor aké drevá hádžu psom. Agátové drevo je prudko jedovaté a môžu mať fatálne následky.

Pozrime si čo všetko nás môže ohroziť. Nebudem tu písať,čo všetko obsahujú alebo aké majú účinky, tieto informácie si nájdete v použitej literatúre.

 
Snežienka jarná Galanthus nivalis
Bleduľa jarná Leucojum vernum
Čemerica Heleborus spp.
Lykovec jedovatý Daphne mezereum
Šafran Crocus spp.
Narcis Narcissus spp.
Blyskač Ficaria verna
Veternica Anemone vulgaris
Poniklec Pulsatila pratensis
Záružlie Caltha spp.
Chochlačka duta Corydalis cava
Štedrec ovisnutý Laburnum anagyroides
Agát biely Robinia pseudoacacia
Konvalinka voňava Convalaria majalis
Kokorík voňavý Polygonatum odoratum
Kokorík mnohovetý Polygonatum multiflorum
Tôňovka dvojlista Mianthemum bifolium
Iskernik Ranunculus spp.
Plamienka Clematis spp.
Žltohlav Trollius spp.
Orlíček Aquilegia spp
Stračia nôžka Delphinium spp.
Prilbica modrá Aconitum napellus
Rozchodník prudky Sedum acre
Mliečník Euphorbia spp.

Sú to jedovaté liečivé rastliny a patria len do rúk odborníka. Ľudové liečiteľstvo ich odporúča na niektoré choroby alebo zdravotné problémy.
Samoliečiteľstvo je vždy nebezpečné pokiaľ nevieme, čo konkrétne od byliny chceme. Ak potrebujete pomôcť, tak sa vždy obráťte na odborníka z pohľadu fytoterapie, či tradičnej čínskej medicíny.  Viac o bylinách, ako ich správne použivať a o ich účinkoch sa môžete dozvedieť pri  študovaní fytoterapie.

Autor je lektor a publicista

Použitá literatúra

Foto

Zbierame liečivé rastliny september

31.08.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. koreň alchemilka žltozelená kontryhel obecný Alchemilla vulgaris L. archangelika lekárska andělika lékařská Archangelica officinalis Hoffm. bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. betonika lekárska bukvice [...]

Zbierame liečivé rastliny v auguste

30.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa L koreň bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides L divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum Bertol. ihlica [...]

Zbierame liečivé rastliny júl

01.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa koreň divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum kvet bôlhoj lekársky úročník bolhoj Anthyllis vulneraria brusnica obyčajná brusinka (brusnice brusinka) Vaccinium [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

lacofilo

"Samoliečenia či obnovenie mechanizmu sebaregulácie môže človek začať v deväťdesiatich, päťdesiatich alebo desiatich rokoch, nie je v tom rozdiel. Dôležitejšie je, že sa človek dokáže, ak chce, skutočne sám zo svojich problémov vyhrabať. Je to len otázka času - koľko času tomu chce on sám aktívne dať, "(Anonymus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 144658x
Priemerná čítanosť článkov: 5358x

Autor blogu