Založ si blog

Baza čierna – Sambucus nigra

Sambucus nigra – Baza čierna

Pri mojej praxi používania liečivých byliniek, som veľa krát narazil na problém, že jednemu človeku bylinka zabrala a druhému pri tých istých problémoch nie. Nevedel som si to vysvetliť, pokiaľ som sa nedostal na školu Tradičnej čínskej mediciný. No začiatok bol veru ťažký. Skončil som prvý ročník a zistil som, že som skoro vôbec nič nepochopil. Ale nevzdal som sa a začal som pokračovať v Prahe. To už bol veru iný level. Náročné ale rýchlo som prišiel k veciam na kĺb. Čo sú to meridiány či aké majú vlastnosti alebo aký efekt od ních môžeme očakávať. Ako môžeme bylinky použiť nielen čínske ale aj naše slovenské.

Napríklad, prečo baza čierna tak známa potopudná bylinka raz zaberie a raz nie, ba dokonca nám ešte aj priťaží. Keď sa pozrieme na ňu z pohľadu čínskej medicíny zistíme veru pár zaujímavých súvislosti. Pozrime sa na to bližšie:

 

Vlastnosti
Sladká, horká, ochladzujúca

Meridián
Pečeň, obličky, pľúca

Efekt
Rozptýliť vietor a zabráňuje vzniku vlhka, zrychľuje krv.

Už pri vlastnostiach vidíme, že je ochladzujúca, čo je veľmi podstatná informácia. To znamená že, keď si urobíme horúci čaj, lebo je nám zima, máme virózu alebo chrípku a chceme zraziť teplotu, čo sa stane.
Po pľúcach najväčším orgánom, ktorý dýcha je pokožka. Úlohou bazy je pomôcť otvoriť póry na pokožke a vypustiť teplo. Tým sa organizmus, ktorý má horúčku veľmi rýchlo ochladí a to je účel. Zraziť horúčku.

A tu nám vznikajú dve situácie. Horúčka bez zimnice, kde je bazový čaj na mieste. Ale čo sa stane ak máme zimnicu, drkoceme a trasieme sa o sto šesť a dáme si horúci bazový čaj?

Tu nastane čaro nechceného. My potrebuje telo ohriať a tým, že použijeme ochladzujúci čaj, stane sa to, že zvýšky tepla, ktoré máme, vypustíme do vzduchu a predlžíme si chorobu. V tomto prípade musíme použiť čajovinu, ktorá sťahuje a udrží teplo v organizme. A to je napríklad zázvor. A keď sme si tak v jednoduchosti ukázali ako to funguje tak vidíme, že baza je dobrá aj v lete v horúčavach a má nas ochladiť a zázvor je vynikajúci v zime, lebo udržuje teplo v organizme, keď prídeme podchladený zo sankovačky. Takže zázvorovú vodu v lete?

Skúste sa nad tým zamyslieť. Ako asi funguje lipa, či mäta kedy a ako ju použiť?

Baza má ešte jednu dobrú vlastnosť. Necháva parazitovať vynikajúcu liečivu hubu. Auricularia auricula-judae, ktorú poznáme pod názvom Judášovo ucho.
Judášovo ucho parazituje na rôznych drevinách, ale najkvalitnejší je z bazy čiernej. O nej si povieme inokedy.

Čo všetko sa dá z bazou robiť nechám na čitateľa aby si otvoril dobrú publikáciu o liečivých rastlinách a tam si študoval. Je ich na trhu hodne.

Foto: wikipedia

Použitá literatúra

 

Zbierame liečivé rastliny september

31.08.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. koreň alchemilka žltozelená kontryhel obecný Alchemilla vulgaris L. archangelika lekárska andělika lékařská Archangelica officinalis Hoffm. bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. betonika lekárska bukvice [...]

Zbierame liečivé rastliny v auguste

30.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum L. cesnak medvedí česnek medvědí Allium ursinum L. cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa L koreň bedrovník väčší bedrník větší Pimpinella major (L.) Huds. divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides L divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum Bertol. ihlica [...]

Zbierame liečivé rastliny júl

01.07.2021

cibuľa cesnak kuchynský česnek kuchyňský Allium sativum cibuľa kuchynská cibule kuchyňská Allium cepa koreň divozel sápovitý divizna sápovitá Verbascum phlomoides divozel veľkokvetý divizna velkokvětá Verbascum desniflorum kvet bôlhoj lekársky úročník bolhoj Anthyllis vulneraria brusnica obyčajná brusinka (brusnice brusinka) Vaccinium [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

lacofilo

"Samoliečenia či obnovenie mechanizmu sebaregulácie môže človek začať v deväťdesiatich, päťdesiatich alebo desiatich rokoch, nie je v tom rozdiel. Dôležitejšie je, že sa človek dokáže, ak chce, skutočne sám zo svojich problémov vyhrabať. Je to len otázka času - koľko času tomu chce on sám aktívne dať, "(Anonymus)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 27
Celková čítanosť: 144712x
Priemerná čítanosť článkov: 5360x

Autor blogu